Bladluis

Volkstuinvereniging Runderweg Lelystad

Waarom zijn bladluizen ongedierte en is het belangrijk de bladluis te bestrijden?

 

Planten en struiken die onder de bladluizen zitten kunnen belemmerd worden in hun groei, bijvoorbeeld door uitdroging. Bladluizen gebruiken namelijk het plantensap als voedsel. Daarnaast scheiden de bladluizen een kleverige vloeistof af (honingdauw), wat mieren aantrekt en bovendien tot schimmel kan leiden (te zien aan de zwarte kleur). Ook komt het voor dat een plant of struik door de bladluis besmet wordt met virussen. Vaak is al te zien dat een plant bladluizen heeft omdat de bladeren wat omkrullen. De bladluizen (geel of groen, soms zwart) zitten dan meestal aan de onderkant van de bladeren.

Met recht kunnen we dus spreken van ongedierte dat we maar beter kunnen bestrijden.

 

Kant en klaar gif tegen bladluizen uit de winkel

 

Er zijn chemische middelen tegen bladluizen verkrijgbaar, kant en klaar in spuitbussen of spray-flacons. Onder andere te koop bij plantenwinkels, dierenwinkels, tuincentra en bouwmarkten. Gebruik geen chemische middelen in de aanwezigheid van kleine kinderen.

 

Lieveheersbeestjes plaatsen op de struik of plant

 

Verschillende insecten zijn dol op bladluizen. Een daarvan is het lieveheersbeestje. In de tuinbouw wordt tegenwoordig veel gebruikgemaakt van natuurlijke bestrijdingsmethodes, maar dat kunt u in uw eigen tuin natuurlijk ook doen. Zoek in de tuin naar lieveheersbeestjes en zet ze op de plant of struik met bladluizen. Als er geen lieveheersbeestjes te vinden zijn, geen nood: ze zijn ook gewoon te koop! Ga hiervoor naar een tuincentrum of bestel ze via Internet bij een site die gespecialiseerd is in biologische of milieuvriendelijke ongediertebestrijding.

 

Spuiten tegen bladluis met zelfgemaakt zeepwater-spiritus

 

Een oud huismiddeltje tegen bladluizen is zeepwater-spiritus. Dit kunt u eenvoudig en goedkoop zelf maken.

 

Doe in een emmertje 20 gram ouderwetse groene of zachte zeep (geen moderne synthetische zeep!) en ongeveer 20 ml spiritus. Voeg daar 1 liter lauw tot warm water aan toe. Goed roeren en dan overgieten in een plantenspuit. Met de plantenspuit de hele plant of struik goed inspuiten, vooral de plekken waar de bladluizen zichtbaar zijn. Dit moet een aantal dagen achter elkaar herhaald worden voor een optimaal resultaat. Liever niet spuiten in de volle zon. Let bij het spuiten overigens wel op dat er niet al lieveheersbeestjes actief zijn, want die kunnen net als de bladluis ook niet tegen zeepwater-spiritus.