Carolus

Volkstuinvereniging Runderweg Lelystad

Aardappelen van het ras Carolus.

 

In het voorjaar 2015 hebben we als Volkstuinvereniging een halve zak pootaardappelen van het ras Carolus ontvangen van de Volkstuinvereniging Karveel, die deze over hadden. Carolus is een nieuw ras met als bijzondere eigenschap dat het resistent is tegen de aardappelziekte Phytophthora. Dat betekent dat je dit ras dus niet preventief behoeft te spuiten. Als bestuur hebben we de pootaardappelen uitgedeeld aan een tiental tuinders om het ras te proberen en vooral om de consumptiekwaliteit na te gaan.

 

Inmiddels hebben we een aantal reacties ontvangen over de consumptiekwaliteit. Iedereen die Carolus aardappelen heeft gegeten was heel tevreden over de smaak. Een minpuntje is misschien dat de aardappelen gemakkelijk kapotkoken, want Carolus is een kruimige aardappel. Dit is echter te voorkomen door ze niet direct in het water te leggen maar een treefje te gebruiken. Ze worden dan eigenlijk gestoomd.

 

Dit ras is onder meer verkrijgbaar bij:

Aardappelveredelingsbedrijf Jaling in Wezup (Dr.). Tel. 0591-769141.

E-mail: info@aardappelspeciaal.nl

Website: www.aardappelspeciaal.nl

 

Dit bedrijf heeft ook nog een tweetal andere rassen die resistent zijn tegen Phytophthora. Het zijn: Alouette, een vastkokend midden/vroeg ras en TW een vroeg, vastkokend ras.

 

Om op verzendkosten te besparen kan men misschien pootgoed met enkele collega-tuinders gezamenlijk bestellen.

 

Het bestuur